Een mediator kiezen als je wel mediation wilt maar er is geen overeenstemming over de mediator. Hoe los je dit op?
Keuze mediator in het algemeen
Een mediator bij een scheiding wordt door de scheidende partners gekozen. Een mediator in een zakelijk conflict kan ook door partijen worden gekozen. Maar het is ook mogelijk dat partijen in een overeenkomst hebben bepaald hoe de mediator wordt gekozen. Dat is mogelijk door iedere partij een mediator aan te laten wijzen. Deze beide mediators kiezen een derde mediator, die de mediation zal gaan doen.
Keuze mediator bij hoog oplopend conflict over de keuze
Als een conflict hoog is opgelopen dan kan deze keuze methode een oplossing bieden. Druk op één van de partijen om tot een keuze te komen werkt niet goed uit. Een voorbeeld van druk is bijvoorbeeld een loonopschorting. Hieronder een voorbeeld van zo’n situatie die door de rechter niet door de beugel kan.
Een werknemer die zich ziek meldt wegens een conflict, komt bij de bedrijfsarts voor controle. De bedrijfsarts adviseert formele externe mediation. De werkgever volgt dit advies niet op. De werkgever biedt mediation aan door de HR-manager. Natuurlijk wordt dit aanbod door de werknemer afgewezen. De HR manager is niet extern en niet onafhankelijk.
De werknemer doet een tegenvoorstel. Uit drie mediators die door de werknemer zijn uitgezocht, kiest de werkgever één mediator. De werkgever gaat niet op dit voorstel in. Maar stelt een andere mediator voor. Natuurlijk wijst de werknemer dit voorstel af. De voorgedragen mediator is niet gezamenlijk uitgezocht.
De werkgever laat weten dat de betaling van het loon wordt opgeschort als de werknemer niet op de afspraak bij de mediator verschijnt. De werkgever beroept zich op art.7:629 lid onder b BW. De werknemer is het hier niet mee eens.
Oordeel van de rechter
De werkgever stelt dat de werknemer een redelijk voorschrift in het kader van de re-integratie niet nakomt. De rechter is het hier niet mee eens. De aanwijzing van een mediator door één van de partijen is geen redelijk voorschrift. De rechter is van mening dat gezamenlijk een mediator moet worden aangezocht.
De rechter overweegt ook dat het advies van de bedrijfsarts zwaar weegt. Door externe mediation te adviseren is mediation door de HR manager een gepasseerd station. De rechter wijst hier ook op de STECR richtlijn Arbeidsconflicten. Als u deze richtlijn wilt bestellen dan volgt u deze STECR-link.
De oplossing die de werknemer heeft aangedragen, wordt niet door de rechter overgenomen. Want ook in dat voorstel is er geen gezamenlijke voordracht. Alleen door de werknemer gekozen mediators worden ter keuze aan de werkgever voorgedragen. De rechter merkt op dat partijen ieder een mediator kunnen aanwijzen. Deze mediators kiezen een derde mediator die de mediation zal gaan doen.
Als u de uitspraak na wilt lezen, klikt u dan hier.