Tussentijds einde arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd, is dat mogelijk? Ja wel.
De Kantonrechter in Zaanstad heeft onlangs op 4 maart 2015 geoordeeld over een tussentijdse beëindiging van een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd. De situatie is als volgt:
Albert Heijn heeft uitzendkrachten een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd aangeboden. De uitzendkrachten zijn op 16 juni 2014 voor de duur van één jaar in dienst gekomen. De arbeidsovereenkomst eindigt op 16 juni 2015 van rechtswege. Dat wil zeggen dat door het verstrijken van de afgesproken periode, de arbeidsovereenkomst eindigt. Er hoeft geen procedure te worden gevoerd.
In de arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd heeft Albert Heijn de volgende bepaling opgenomen. Als de werknemer de Nederlandse taal onvoldoende machtig is, is een taalcursus verplicht. De werknemer verplicht zich 2 keer per week 2 uur aanwezig te zijn bij Nederlandse taalles en de thuisstudie te volgen. (De thuisstudie is 10 uur per week.)
De Nederlandse taalles wordt aangeboden in verband met de veiligheid op de werkvloer, onderlinge communicatie en sfeer. De taalles wordt gegeven door een onafhankelijk instituut. Het te bereiken taal niveau is A2. Uiterlijk 15 januari 2015 moet het examen zijn gehaald. Als het examen niet wordt gehaald, eindigt de arbeidsovereenkomst. Dus nog voor het einde van de overeengekomen periode van één jaar!
Vier voormalige uitzendkrachten hebben de eindtoets en de herkansing niet gehaald. Albert Heijn heeft op 9 januari 2015 de uitzendkrachten geschreven dat de arbeidsovereenkomst op 15 januari 2015. De werknemers leggen de situatie voor aan de Kantonrechter. Zij vorderen toelating tot het werk, de weder tewerkstelling.
De Kantonrechter baseert zijn oordeel op het volgende uitgangspunt; het ontslagstelsel is een gesloten stelsel, waarvan niet in het nadeel van de werknemer mag worden afgeweken. Zo zal bij arbeidsovereenkomsten voor bepaalde tijd tussentijdse opzegging niet mogelijk zijn. Bij CAO kan van deze hoofdregel worden afgeweken. Een ontbindende voorwaarde, wat de taaleis in feite is, mag niet in strijd met het ontslagrecht zijn. Daarvoor is vereist dat het vervullen van de ontbindende voorwaarde niet afhankelijk is van doen of laten van de werkgever.
Aan de hand van voorgaande uitgangspunten heeft de Kantonrechter de situatie beoordeeld.
De Kantonrechter oordeelt dat de taal-eis van Albert Heijn niet onredelijk is. De uitvoering van de taken is met de taalvaardigheid gediend. Albert Heijn heeft aannemelijk gemaakt dat zij bij de beoordeling van het taalniveau geen invloed kan uitoefenen. De Kantonrechter heeft onderzocht of Albert Heijn het examen of de uitkomst van het examen, kan beïnvloeden. Nu Albert Heijn hier geen invloed heeft, is het in werking treden van de ontbindende omstandigheid niet afhankelijk van enig handelen van de werkgever.
De Kantonrechter komt dan ook tot de conclusie dat de ontbindende voorwaarde rechtsgeldig is. De arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd eindigt tussentijds. De arbeidsovereenkomst eindigt op 15 januari 2015.
Tot slot nog een belangrijk feit. De werknemers hebben vanaf 16 juni 2014 tot aan 15 januari 2015 hetzelfde werk gedaan, als in de periode daarvoor. Tussen de werkzaamheden als werknemer, in dienst voor bepaalde tijd, en als uitzendkracht was geen verschil. Albert Heijn heeft gesteld dat werknemers die in bepaalde of onbepaalde tijd in dienst zijn, ander werk verrichten dan uitzendkrachten. Dit aspect is mijns inziens van groot belang. Als dit niet zo zou zijn geweest, dan was voor de uitvoering van het werk de taaleis niet van belang. Omdat in dat geval uitzendkrachten en werknemers dezelfde werkzaamheden kunnen verrichten en het belang van de taaleis niet meer aannemelijk is.
Heeft u vragen over uw arbeidsovereenkomst, neem dan even contact met mij op. Ik ben te bereiken op 0229-249660 of 06-54288049 en per e-mail mail@bertbutter.nl.
http://deeplink.rechtspraak.nl/uitspraak?id=ECLI:NL:RBNHO:2015:3205
http://vaan.ar-updates.nl/samenvatting/AR_2015_0361?back&page=6&sort=brondatum+DESC