Nieuws week 16 – 2011
Arbeidsvoorwaarden, Afspraak is afspraak! Ook in het arbeidsrecht?
Een onderdeel van de arbeidsvoorwaarden van een werknemer, is een bonusregeling. De werkgever en de werknemer zijn bij het sluiten van de arbeidsovereenkomst overeengekomen dat de werkgever een bonusregeling zal opstellen. De werkgever is hierin echter nalatig geweest. De werknemer is het na een aantal jaar beu en vordert een schadevergoeding wegens het niet-nakomen van de toegezegde bonusregeling.
De kantonrechter oordeelt dat vast staat dat de werkgever tekortgeschoten is in het nakomen van de bonusregeling. Maar niet is komen vast te staan wat partijen voor ogen stond met de bonusregeling bij het sluiten van de arbeidsovereenkomst. Hierdoor kan niet worden bepaald in hoeverre de werknemer aanspraak zou hebben kunnen maken op de bonusregeling. Om die reden kan ook niet de schade worden vastgesteld die de werknemer thans zegt te lijden. De vordering van de werknemer tot betaling van een schadevergoeding wordt om die reden afgewezen.
In het arbeidsrecht is geen sprake van extra bescherming voor de werknemer indien moet worden vastgesteld welke afspraken zijn gemaakt. Om juridisch vast te stellen welke afspraken zijn gemaakt, worden de regels toegepast die in het overeenkomstenrecht (verbintenissenrecht) van toepassing zijn. Als de inhoud van de te maken afspraak niet bekend is, kan niet worden vastgesteld welke inhoud de toezegging heeft gehad. Als de inhoud van de toezegging bekend is, kan de waarde van de toezegging, indien deze toezegging zou zijn overeengekomen, worden bepaald.
Anders gezegd: als de toezegging luidt dat de werknemer bij elke € 100.000,= omzet 5% bonus ontvangt en deze toezegging wordt niet schriftelijk in een bonusregeling vastgelegd, dan is het wel mogelijk om nakoming van deze toezegging te vorderen in een procedure. Immers, de toezegging is concreet. Er kan een berekening worden gemaakt welke bonus aan de werknemer had moeten worden toegekend en daaruit volgt ook dat berekend kan worden welke schade de werknemer heeft geleden.
(Kantonrechter Rotterdam, 8 april 2011, LJN BQ3548)