Wat te doen als je als werkgever een loonsanctie door het UWV wordt opgelegd en je vind de loonsanctie onterecht. Je hebt zelfs juridische argumenten om je standpunt te onderbouwen. Als werkgever ga je in bezwaar. Mag je, overtuigt van je gelijk, alvast de betaling van het loon stoppen. Het UWV moet alvast maar een uitkering gaan verstrekken.
Werknemers zitten in deze situatie zonder inkomen. Geen loon en geen uitkering. Werknemers vorderen in deze situatie doorbetaling van het loon van de werkgever. De uitkomsten van de procedure zijn wisselend.
(Zie JAR 2006/112, JAR 2011/229 en JAR 2013/152.)
Onlangs besloot de Voorzieningenrechter in Midden Nederland dat de werkgever het oordeel van het UWV in de bezwaarprocedure dient af te wachten. (JAR 2014/286; http://deeplink.rechtspraak.nl/uitspraak?id=ECLI:NL:RBMNE:2014:4869 ) Het loon moet worden doorbetaald.
Deze uitspraak lijkt mij, vanuit het oogpunt van de werknemer, volkomen logisch. De werknemer kan niet zonder inkomen.
De werkgever kan, als hij gelijk heeft en de loonsanctie wordt met terugwerkende opgeheven, zijn schade verhalen op het UWV.
Het UWV heeft hier interne regels voor.
Als u vragen heeft over de loonsanctie of re-integratie, neemt u dan contact op voor begeleiding en informatie met 06-54288049. Ik sta u graag te woord.
Achtergrond informatie over de loonsanctie:
http://www.badv.nl/de-loonsanctie.html
http://www.badv.nl/loonsanctie-opgeheven.html
http://www.badv.nl/loonsanctie-en-de-hoogte-van-het-loon.html