In 2014 is het aantal loonsancties afgenomen. Dit blijkt uit het Jaarverslag UWV 2014. Daarin staan onder andere cijfers over het aantal toegekende en beëindigde uitkeringen. Opvallend is dat het aantal loonsancties voor werkgevers in 2014 met 25% afnam.
Ook het aantal afgehandelde en toegekende WIA-aanvragen nam af, maar niet in dezelfde mate als het aantal loonsancties. U vindt de cijfers in de bijlage Kwantitatieve informatie 2014 van het jaarverslag. Dit is een beknopt overzicht van de cijfers over volumeontwikkelingen in de werknemersverzekeringen in 2014.
Twee soorten loonsancties
UWV kan werkgevers een loonsanctie opleggen als zij niet genoeg hebben gedaan aan de re-integratie van een arbeidsongeschikte werknemer. Dat is een ‘inhoudelijke loonsanctie’. De werkgever moet dan langer het loon doorbetalen (52 weken).
UWV kan ook een ‘administratieve loonsanctie’ opleggen. Dat doet UWV als een werkgever niet (op tijd) aan de administratieve verplichtingen van de Wet poortwachter voldoet. Bijvoorbeeld als hij het re-integratieverslag niet op tijd aanlevert. Nu het mogelijk is het re-integratieverslag digitaal aan te leveren bij UWV, is de verwachting dat ook in 2015 het aantal loonsancties verder zal afnemen.
Bron: UWV, jaarverslag.uwv.nl
De bijlage met kwantitatieve gegevens kunt u hier bekijken.
Het volledige jaarverslag kunt u hier lezen.
Eerdere publicaties over de loonsanctie zijn de loonsanctie op verzoek van de werknemer Als u een loonsanctie wilt voorkomen is het noodzakelijk om meer dan een vinger aan de pols te houden tijdens het ziekteverzuim.