Onderzoek naar vertrouwen in de bedrijfsarts.
Nieuws Week 19 – 2011
De FNV heeft onlangs een enquête gehouden onder 700 werknemers. De enquête richtte zich op de rol van de bedrijfsarts en die van de preventiemedewerker. Sinds de werkgever verantwoordelijk is voor de begeleiding en re-integratie van de zieke werknemer, is het de vraag of sprake is van een onafhankelijke begeleiding tijdens ziekte. Immers, toen het ziekteverzuim begeleid werd vanuit het UWV/bedrijfsvereniging, was sprake van een onafhankelijk onderzoek van de zieke werknemer. Is deze onafhankelijkheid gewaarborgd met de bedrijfsarts en de preventiemedewerker?
Uit het onderzoek van de FNV blijkt dat 75 procent van de werknemers de bedrijfsarts ziet als een verlengstuk van de werkgever. Kennelijk ervaren de werknemers dat de bedrijfsarts zich richt op zijn opdrachtgever, de werkgever.
In hetzelfde onderzoek is naar voren gekomen dat werknemers niet op de hoogte zijn dat sinds 2005 een preventiemedewerker dient te worden aangesteld. De preventiemedewerker moet op basis van de Arbowet zelfstandig en onafhankelijk de arbeidsomstandigheden binnen het bedrijf beoordelen en, indien nodig, maatregelen treffen.
De arbodiensten zijn verenigd in een brancheorganisatie, de Boaborea. (www.boaborea.nl) Deze brancheorganisatie naar aanleiding van het onderzoek van de FNV gepleit voor een verplicht spreekuur van de bedrijfsarts. Hiermee hoopt de brancheorganisatie het vooroordeel ten aanzien van het optreden van de bedrijfsarts weg te nemen.
Richtlijnen voor de medische beoordeling door de bedrijfsarts worden uitgevaardigd door de Nederlandse vereniging voor arbeids- en Bedrijfsgeneeskunde. (http://nvab.artsennet.nl/Richtlijnen.html) Kennelijk is er bij werknemers weinig bekend over deze medische richtlijnen die moeten bijdragen aan een eenduidige beoordeling.
Een werknemer kan preventief een afspraak maken bij een bedrijfsarts. Hiervoor kan de werknemer naar het arbeidsomstandighedenspreekuur.
Van het arbeidsomstandighedenspreekuur wordt weinig gebruik gemaakt. De bedrijfsarts mag over dit bezoek geen mededelingen doen aan de werkgever, tenzij de werknemer hiervoor toestemming heeft gegeven.
Werkgevers kunnen door werknemers te wijzen op deze spreekuurmogelijkheid, bijdragen aan een vertrouwensband tussen de bedrijfsarts en de werknemers. Een dergelijke vertrouwensband zal uiteindelijk de arbeidsrelatie ten goede komen.
Al eerder is in deze nieuwsberichten de samenloop tussen het arbeidsrecht en het publieke recht aan de orde gekomen. Het onderzoek van de FNV is een voortvloeisel uit het feit dat de ziektewet, is overgeheveld naar het arbeidsrecht. Deze wijziging heeft wel tot gevolg dat de werknemers geen vertrouwen hebben in de persoon die de ziekte beoordeeld. Werkgevers kunnen aan de hand van de uitkomst van dit onderzoek aandacht schenken aan de vertrouwensrelatie tussen werknemers en de bedrijfsarts om zodoende preventief te kunnen handelen.
Bron: Staatscourant 9 februari 2011, 6-2011.