Te late aanvraag WIA! Wat nu?
Het arbeidsrecht ontmoet het bestuursrecht.
Uw werknemer is al enige tijd arbeidsongeschikt. De tijd om de WIA-aanvraag in te dienen is daar. Maar om de een of andere reden ontvangt het UWV geen aanvraag. Dan, op een dag, valt een brief van het UWV in de bus. Het UWV meldt dat de WIA-aanvraag te laat is ingediend. De termijn van de loondoorbetaling wordt verlengd.
Welke acties kunt u ondernemen?
De te late aanvraag van een WIA-uitkering heeft twee juridische kanten. De twee kanten zijn: arbeidsrechtelijk (werkgever-werknemer) en publiekrechtelijk (werkgever-UWV).
De arbeidsrechtelijke kant van de te late aanvraag is dat de loondoorbetaling tijdens ziekte wordt verlengd. Doordat de aanvraag te laat is ingediend door de werknemer, kan de werkgever reageren met het stopzetten van de loondoorbetaling. De werkgever dient deze beslissing schriftelijk aan een werknemer mede te delen. De betaling van het loon kan niet met terugwerkende kracht worden stopgezet. Het is dus zaak om direct te onderzoeken om welke reden de WIA-aanvraag te laat is ingediend en eventueel een sanctie aan de werknemer op te leggen.
De publiekrechtelijke kant van de mededeling betreft de ingangsdatum van de WIA-uitkering of de op te leggen sanctie van het UWV. De ingangsdatum van de uitkering of de loonsanctie wordt in feite bepaald nadat de aanvraag is ingediend. De ingangsdatum wordt vervolgens verschoven. De ingangsdatum wordt zo veel later vastgesteld als de WIA-aanvraag is gedaan. Het verschuiven van de ingangsdatum wordt bekend nadat de aanvraag is ingediend. Op dat moment kan bezwaar worden ingediend tegen de beoordeling van het UWV.
De brief, waarmee dit weekbericht begint, is een brief die verzonden wordt vóór de aanvraag wordt ingediend. Er is dan in feite nog geen publiekrechtelijke relatie met het UWV. De brief zegt ook niets over een ingangsdatum van de uitkering of een op te leggen sanctie. Moet de werkgever dan al actie ondernemen tegen de inhoud van de brief? Het antwoord is: ja!
De Centrale Raad van Beroep heeft bepaald dat de werkgever niet hoeft te wachten op de beslissing over de ingangsdatum van de uitkering of de loonsanctie. De werkgever kan direct bezwaar maken tegen de brief.
Aan de ene kant schept het oordeel van de Centrale Raad van Beroep duidelijkheid. Als werkgever dien je tegen elke brief die op de mat valt bezwaar aan te tekenen. Zodoende kun je geen enkele mogelijkheid om bezwaar aan te tekenen, onbenut laten.
Aan de andere kant is het oordeel van de Centrale Raad van Beroep juridisch niet eenvoudig uit te voeren. Praktisch al niet, omdat tegen elke brief bezwaar aantekenen veel administratieve rompslomp met zich meebrengt, maar er doet zich ook een juridisch probleem voor. Voor dit juridische probleem lijkt geen oplossing te zijn.
Het probleem waar de Centrale Raad van Beroep geen aandacht aan besteedt, is de zogenaamde formele rechtskracht. Als in de brief wordt vermeld dat de uitkering te laat is aangevraagd en het mogelijk is tegen de brief bezwaar aan te tekenen en dit is nagelaten, staat juridisch vast dat de uitkering te laat is aangevraagd.
De volgende beslissing die het UWV neemt is een beslissing naar aanleiding van de aanvraag. In deze beslissing wordt onder andere de ingangsdatum van de uitkering of de loonsanctie vastgesteld. Deze datum wordt gekoppeld aan de constatering dat de aanvraag te laat is ingediend. Het gevolg van de redenering van de Centrale Raad van Beroep is dat als vergeten wordt tegen de brief bezwaar aan te tekenen, vervolgens geen bezwaar meer mogelijk is tegen de beslissing waarin de ingangsdatum van de uitkering of loonsanctie wordt vastgesteld. De datum staat vast.
Maar als het UWV in strijd met artikel 64 lid 6 WIA vergeten is de werknemer een kennisgeving te sturen om een WIA-aanvraag in te dienen, dan zou het toch mogelijk moeten zijn om de ingangsdatum aan te vechten. De Centrale Raad van Beroep heeft nog niet duidelijk gemaakt hoe deze situatie wordt beoordeeld.
Kunt u het nog volgen? Wij raden u aan om bij elke brief die u van het UWV ontvangt, even contact met ons op te nemen om te overleggen wat u te doen staat. Wij zullen ook direct de arbeidsrechtelijke kant van de zaak met u bespreken.
Voor nader advies kunt u contact opnemen met mij. U kunt contact opnemen via het contactformulier of bellen.