De bedrijfsarts wordt betaald door de werkgever. Hoe onafhankelijk is de bedrijfsarts?
Enkele jaren geleden bleek uit een onderzoek van de FNV dat 61% van de werknemers van mening is dat de bedrijfsarts er is voor de werkgever. Een onderzoek in 2014 onder bedrijfsartsen heeft aangetoond dat 67% van hen meent dat de onafhankelijkheid onder druk staat.
Uit deze cijfers blijkt dat het niet vreemd is als er wrijving ontstaat tussen u en de bedrijfsarts. De Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid wil een second opinion invoeren. Een tweede mening van een andere onafhankelijke bedrijfsarts. Deze regeling is er nog niet. Hoe kunt u op dit moment handelen als u het niet met de bedrijfsarts eens bent.
Allereerst bespreekt u uw probleem met de bedrijfsarts. Bereid het gesprek goed voor. Schrijf eventueel alles op wat u wilt gaan zeggen.
Als het gesprek geen oplossing biedt, vraag dan om een second opinion. Een tweede mening door een bedrijfsarts die niet bij de Arbodienst werkt waar uw werkgever een contract mee heeft.
Komt er geen oplossing dan zijn er verschillende mogelijkheden om schriftelijk te klagen.
Bij de geschillencommissie Arbodiensten kan een onjuiste handelwijze van de bedrijfsarts worden voorgelegd. Let op: het gaat hier niet om medisch inhoudelijk handelen.
Aan het medisch Tuchtcollege kan het handelen als bedrijfsarts en het medisch inhoudelijke handelen worden voorgelegd.
Als het gaat om de re-integratie is het UWV de instantie om een deskundigenoordeel aan te vragen. De kosten van een deskundigenoordeel zijn € 400,- voor een werkgever en € 100,- voor een werknemer. Het luistert nogal nauw hoe u de situatie aan het UWV voorlegt. Neemt u dan ook voor begeleiding in uw re-integratie, contact met mij op.
Ik ben te bereiken op 06-54288049