Een werknemer kan aan het UWV vragen zijn werkgever een loonsanctie op te leggen.
De werknemer kan dit doen als hij van mening is dat de werkgever niet voldoende re-integratie inspanningen tijdens de eerste twee ziektejaren heeft verricht. Als een loonsanctie wordt opgelegd, kan de arbeidsovereenkomst niet worden opgezegd. De loonbetaling, meestal 70% van het loon, wordt voortgezet.
Vanuit deze gevolgen gezien heeft de werknemer een groot belang om een oordeel van het UWV over re-integratie inspanningen van de werkgever aan te vechten. Maar de werknemer kan, als het UWV ten onrechte geen loonsanctie heeft opgelegd, zijn schade verhalen bij het UWV.
De volgende situatie is aan de rechter voorgelegd.
De werknemer is door de Arbodienst doorverwezen naar een organisatie voor psychische zorg, HSK. HSK heeft in de ogen van de werknemer een fout gemaakt in de behandeling. Hierdoor zijn de klachten toegenomen. Het herstel en re-integratie zijn hierdoor belemmerd. De werknemer meent dat de werkgever ten onrechte het advies van de arbodienst niet heeft opgevolgd. (Zie over de hoofdregel; de werkgever is verantwoordelijk voor de adviezen van de arbodienst https://bertbutter.nl/loonsanctie-teruggedraaid-bedrijfsarts-niet-tekortgeschoten) ,
De Centrale Raad van Beroep (CRvB) wijst het standpunt van de werknemer af. De CRvB is van mening dat de werkgever niet verantwoordelijk is voor de inhoudelijke professionele uitvoering van een adequate re-integratieaanpak. De Arbodienst heeft de NVAB richtlijnen in acht genomen. (Deze richtlijnen zijn te vinden op https://www.nvab-online.nl/richtlijnen) Als HSK fouten heeft gemaakt bij de behandeling, dan kan dit de werkgever niet worden aangerekend.
Bij een terechte verwijzing van de arbodienst naar een behandelaar, kan de werkgever niet verantwoordelijk worden gehouden voor fouten in de behandeling.
(Zie voor de volledige uitspraak http://deeplink.rechtspraak.nl/uitspraak?id=ECLI:NL:CRVB:2015:298)
Houdt u wel een vinger aan de pols in het re-integratietraject!