Loonsanctie teruggedraaid, bedrijfsarts niet tekortgeschoten.
Het UWV heeft een loonsanctie opgelegd. De werkgever heeft tijdens de ziekte het advies van zijn bedrijfsarts gevolgd.Het UWV lijkt hier gebruik te willen maken van de regel dat de werkgever verantwoordelijk is voor fouten van de door hem ingeschakelde bedrijfsarts arbodienst) of re-integratiebureau. (Op deze regel kom ik later terug.) Het UWV moet dan wel de fout aantonen.
Een werkneemster heeft onder meer een hoge bloeddruk. Zij is sinds 3 december 2007 ziek. Na aanvraag van de WIA-uitkering heeft het UWV een onderzoek gedaan naar de re-integratie inspanningen van de werkgever.Het UWV concludeert dat onvoldoende is gedaan en legt een loonsanctie op.
De werkgever kan zich niet met de beslissing verenigen. Hij heeft de adviezen van de bedrijfsarts nauwgezet gevolgd. Het UWV stelt in de procedure dat sprake is geweest van een daling van de bloeddruk in augustus 2009. Toen zijn er re-integratiekansen gemist.
De werkgever en het UWV procederen tot de hoogste rechter, de Centrale Raad van Beroep. (CRvB)
De CRvB overweegt dat het UWV aannemelijk moet maken dat de werkgever onvoldoende re-integratie inspanningen heeft verricht. Het UWV de tekortkoming duidelijk en concreet motiveren. Ook haalt de CRvB de volgende regel naar voren. “Uit de Beleidsregels volgt dat als de functionele mogelijkheden zo gering zijn dat in redelijkheid geen re-integratie inspanning kan worden verwacht, dan kan geen loonsanctie worden opgelegd.”
Werkgever en het UWV zijn het er over eens dat de werknemer tot augustus 2009 geen arbeidsmogelijkheden had, vanwege een hoge bloeddruk.
In augustus 2009 keerde werkneemster terug van een vakantie van 6 weken. In een gesprek met werkgever gaf zij aan zich beter te voelen. De werkgever, op de hoogte van de hoge bloeddruk, heeft werkneemster naar de bedrijfsarts gestuurd voor onderzoek. Er is niet gesproken over re-integratie.
De bedrijfsarts constateert een lagere bloeddruk. Ook de behandelend specialist constateert direct na de vakantie een lagere bloeddruk. De bedrijfsarts vraagt zich wel af, is dit een structureel lagere bloeddruk en wil dit onderzoeken. Een vervolgafspraak met de werkneemster wordt over enkele weken gepland.
Het UWV stelt dat de werkgever ten onrechte heeft gewacht op het onderzoek of sprake is van een structureel lagere bloeddruk. Het advies van de bedrijfsarts zou onvoldoende medisch zijn onderbouwd.
De CRvB vindt dat niet vast is komen te staan dat de bedrijfsarts medisch onjuist heeft gehandeld. De metingen moeten worden gezien in het licht van de situatie van werkneemster. Zij heeft gedurende een langdurige periode extreem hoge bloeddrukken gehad. Voorzichtigheid is dan ook geboden en het is dan ook te begrijpen dat een bloeddrukmeting na korte tijd te herhalen. Het UWV gaat op deze omstandigheden niet in.
Uit de uitspraak blijkt ook nog het volgende: Op 16 september 2009 is al weer een hogere bloeddruk gemeten. In feite is slechts korte tijd sprake geweest van een lagere bloeddruk. In oktober 2009 zijn de oude waarden weer bereikt.
De CRvB concludeert dat het UWV niet voldoende heeft gemotiveerd dat de werkgever is afgegaan op een onjuist advies van de bedrijfsarts. De loonsanctie wordt teruggedraaid.
Is aan u een loonsanctie opgelegd en heeft u de adviezen van de bedrijfsarts gevolgd? Neem dan contact met mij op om te situatie te beoordelen.Ik ben te bereiken op 06-54288049.
http://deeplink.rechtspraak.nl/uitspraak?id=ECLI:NL:CRVB:2015:926