Nieuws week 10 – 2011
Re-integratie, passend werk, nieuw bedongen arbeid
In het kader van re-integratie is voor de terugkeer van de werknemer het volgende van belang. Allereerst wordt onderzocht of het eigen werk geheel of gedeeltelijk kan worden gedaan. Als dit niet mogelijk is, wordt ander passend werk binnen de onderneming gezocht. Kan de werkgever geen passend werk aanbieden, dan volgt re-integratie elders, het zogenaamde tweede spoor.
Het is in dit traject van belang om vast te stellen wanneer sprake is van eigen werk of passend werk. Passend werk kan het eigen werk zijn geworden. Bij een nieuwe ziekmelding is het van belang of een nieuwe periode van 104 weken loondoorbetaling aanbreekt.
Ter illustratie van het belang om vast te stellen of sprake is van eigen werk of passend werk, de volgende situatie.
Een werkneemster is sinds 2002 als senior-verkoopmedewerkster in dienst. In de periode
28 september 2006 tot 18 december 2008 is werkneemster arbeidsongeschikt geweest wegens borst- en schouderklachten. De functie van werkneemster is op haar belastbaarheid aangepast. In februari 2010 valt werkneemster opnieuw uit wegens ziekte. Is er nu een nieuwe periode van loondoorbetaling aangevangen? Van belang hiervoor is of de aangepaste functie de nieuw bedongen arbeid is geworden of dat werkneemster nog steeds passend werk verricht.
De kantonrechter oordeelt dat sprake kan zijn van nieuw bedongen arbeid als werkgever en werkneemster voor de aangepaste functie een nadere arbeidsovereenkomst hebben gesloten. Partijen hebben in dit geval geen schriftelijke arbeidsovereenkomst inzake de nieuwe aangepaste werkzaamheden gesloten.
Mocht de werknemer erop vertrouwen dat de aangepaste werkzaamheden als bedongen arbeid gelden? De werknemer mocht hierop vertrouwen als de werkzaamheden gedurende een niet te korte tijd zijn verricht en de aard en de omvang van de werkzaamheden tussen partijen niet in discussie is.
De kantonrechter oordeelt dat in dit geval de werkneemster erop mocht vertrouwen dat het aangepaste werk als bedongen arbeid is gaan gelden. Geen van partijen streeft nog naar een hervatting van de werkzaamheden waarvoor de werkneemster niet geschikt is geacht. Door in te stemmen met het advies van de arbeidsdeskundige om de re-integreren in aangepast eigen werk, vervolgens uitvoering te geven aan dit advies en overeen te komen om indien die re-integratie niet lukt meteen een tweede spoortraject te starten, kan de werkgeefster zich in redelijkheid niet op het standpunt stellen dat het aangepaste eigen werk niet als bedongen werk is aan te merken.
Op grond van bovengenoemde omstandigheden oordeelt de kantonrechter dat de passende werkzaamheden nieuw bedongen arbeid zijn geworden. Derhalve heeft werkneemster recht op loondoorbetaling tijdens ziekte en is een nieuwe periode van 104 weken aangevangen. (Kantonrechter Amersfoort d.d. 8 maart 2011.)
Samenvattend: als er een nieuwe arbeidsovereenkomst is gesloten, dan ontstaat er geen onduidelijkheid. Het passende werk is dan bedongen werk geworden. Maar als er geen nieuwe arbeidsovereenkomst is gesloten, welke criteria gelden er dan? Uit bovenstaande uitspraak vallen diverse criteria af te leiden.
In een breder verband kan de volgende lijn in de rechtspraak worden gevonden. Of passend werk eigen werk is geworden, wordt beoordeeld aan de hand van:
– fluctuaties in de aard en omvang van het passend werk;
– het uitzicht op herstel;
– de duur van de uitvoering van het passend werk;
– contra-indicaties aan de hand van uitlatingen van de werkgever of werknemer.