Ziekteverzuim en de daaruit voortvloeiende lasten zijn onlangs onderwerp van gesprek geweest tussen VNO-NCW en de Minister. De lasten van ziekteverzuim zijn met name voor het mkb te hoog, volgens VNO-NCW. VNO-NCW haakt met dit bericht aan bij het onderzoek dat onlangs is verschenen, waaruit blijkt dat Nederland werkgevers beduidend meer lasten oplegt dan omringende landen. Alleen al de duur van de loondoorbetalingsverplichting is buitengewoon lang.
VNO-NCW is blij dat een meerderheid van de Tweede Kamer wil dat werkgevers in het midden- en kleinbedrijf worden ontlast bij ziekteverzuim van personeel. Dat bleek bij een overleg met minister Asscher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. De ondernemingsorganisatie vindt dat werkgevers te veel verplichtingen hebben op het gebied van ziekte en arbeidsongeschiktheid. Die werken als een ‘afbreker’ van werkgelegenheid. Veel tijd, geld, energie Bij ziekte moeten werkgevers het loon gedurende twee jaar doorbetalen. Daarnaast moeten zij de re-integratie van hun werknemer stimuleren en daar een verslag van bijhouden. Daar gaat veel tijd, geld en energie in zitten, aldus VNO-NCW. Vooral het mkb heeft moeite om dat op te brengen. Het huidige systeem maakt het onaantrekkelijk om personeel aan te nemen.
Verantwoordelijkheid verdelen Bovendien heeft nog geen kwart van het verzuim deels of hoofdzakelijk met werk te maken, blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek.
De verantwoordelijkheden voor en de kosten van het verzuim zouden daarom beter verdeeld moeten worden over werkgever , verzuimverzekeraar en werknemer, vindt VNO-NCW. Zo zouden werknemers meer dan nu zelf actief moeten re-integreren en daar ook op afgerekend moeten worden. Het bericht van VNO-NCW vindt u hier. Bij ziekteverzuim is het belangrijk om de vraag te stellen: "hoe grijp ik in?"